Sidebar

Το Δεκέμβριο του 2019 η εμφάνιση της νόσου του κορωνοιού covid-19, η οποία μέσα σε 3 μήνες εξελίχθηκε σε πανδημία, ανάγκασε πολλες υγιειονομικές αρχές να ζητήσουν από τους πολίτες που έχουν προσβληθεί ή έχουν έρθει σε επαφή με φορείς να μπουν σε καραντίνα ή να απομονωθούν .

 Οι όροι «καραντίνα» και «κοινωνική απομόνωση» λέξεις άγνωστες ή ανοικείες για τον ευρύ πληθυσμό δημιούργησαν η δημιουργούν αντιφατικά συναισθήματα στους ανθρώπους, τα οποία κυμαίνονται από την αγωνία, το άγχος, την ανησυχία, το φόβο τον πανικό, έως την αδιαφορία, την άγνοια, το θυμό, την υποτίμηση ή ακόμη και την άρνηση του προβλήματος γεγονός που αποδεικνύεται από την αδυναμία των συμπολιτών μας να ακολουθήσουν άμεσα και με πειθαρχία τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας και του Υπουργείου Υγείας.

Περισσότερα: Μπορεί ο αυτοπεριορισμός και η κοινωνική απομόνωση να λειτουργήσουν υπέρ της ανθρώπινης ύπαρξης;...

«Κι έτσι το δημόσιο κακό έρχεται πια του καθενός την πόρτα να κτυπήσει. Να το κρατήσουν της αυλής οι ξώπορτες δεν έχουν την όρεξη. Πηδά πάνω απ’ τη μάντρα την ψηλή, κι έτσι κι αλλιώς σε βρίσκει, ακόμα κι αν φεύγοντας χώθηκες στο βαθύτερο μέρος του σπιτιού σου». (Σόλων 594 π.Χ.)

Η εμφάνιση του Κορωνοϊού- Covid 19,  η εξάπλωση του και η εξέλιξη της ασθένειας σε πανδημία από το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας  έφερε την παγκόσμια κοινότητα σε μια μεγάλη και πρωτόγνωρη κατάσταση, σε μια μεγάλη κρίση. Στη δίνη στην οποία βρισκόμαστε  τα βλέμματα όλων έχουν στραφεί, ορθά, στην αντιμετώπιση και στην μη εξάπλωση της νόσου μέσα από μια σειρά μέτρων, Το γεγονός ότι οι Αρχές ενημερώνουν καθημερινά, προσαρμόζουν τα μέτρα ανάλογα με τις δεδομένα που έχουν, δημιουργούν το πλαίσιο για να υποστηριχθεί και να αντέξει η ελληνική κοινωνία αυτή τη μεγάλη κρίση δεν σημαίνει ότι οι πολίτες πρέπει να μείνουν παθητικοί ή να περιμένουν να σωθούν «μαγικά» αψηφώντας πολύ συχνά και τις οδηγίες.

Περισσότερα: Κορωνοϊός -covid -19: κατανοώντας την πανδημία ως κρίση, αναπτύσσοντας ανθεκτικότητα

Η οικογένεια αποτελεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο οι άνθρωποι μαθαίνουν  να συνδέονται με τους άλλους, να δημιουργούν σχέσεις ασφάλειας, να λαμβάνουν ανακούφιση και υποστήριξη σε δύσκολες συνθήκες. Σε περιόδους κρίσεων, όπως αυτή που διάγουμε λόγω της πανδημίας του covid-19, τα μέλη της οικογένειας καλούνται να  ακούσουν τους γύρω τους, να επαναδιαπραγματευτούν τις σχέσεις τους, να ενισχύσουν τους δεσμούς  και να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες.  Φυσικά ο περιορισμός στο σπίτι θα αποτελέσει και αφορμή για να υπάρξουν εντάσεις ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας, να βγούν στην επιφάνεια παράπονα, δυσκολίες ή θέματα που κρυβόντουσαν «κάτω από το χαλί». Φυσικά οι επόμενες μέρες και εβδομάδες δεν χρειάζεται να γίνουν η περίοδος που θα  λύσουμε όλα αυτά που μας έχουν πιέσει ή μας έχουν δυσκολέψει στις σχέσεις με τα μέλη της οικογένειας μας. Φυσικά και οφείλουμε να σκεφτούμε πάνω σε αυτά, να αναρωτηθούμε για το δικό μας μερίδιο ευθύνης και να αναλάβουμε ενεργητικό ρόλο σε αυτά που μπορούμε να βελτιώσουμε.

Περισσότερα: Ενδυνάμωση των οικογενειακών δεσμών στην περίοδο του κορωνοϊού

Με την εξάπλωση του κορωνοιού και τον ορισμό ως πανδημία πολλοί γονείς  στην ψυχοθεραπευτική μας εργασία θέτουν ερωτήματα για το πώς πρέπει να μιλήσουν στα παιδιά για τη νέα αυτή κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε Σίγουρα όλα τα παιδιά έχουν ακούσει τη λέξη  κορωνοιός ,  είτε  στην τηλεόραση, είτε από φίλους, είτε από εσάς τους ίδιους. Μπορεί  ακόμη και να έχει νοσήσει και κάποιο συγγενικό πρόσωπο

Βασική προυπόθεση να είναι οι γονείς ψύχραιμοι και να διαχειρίζονται την αγωνία τους  όταν μιλάνε με τα παιδιά  ώστε να μη μεταφέρεται το άγχος. Ανάλογα με το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού καλούμαστε με ψυχραιμία να βοηθήσουμε τα παιδιά να κατανοήσουν τι συμβαίνει.

Περισσότερα: Ας μιλήσουμε για τον κορωνοϊό και την καραντίνα στα παιδιά

Συζητώντας και στηρίζοντας τα παιδιά για τον COVID -19

Τα αυξανόμενα κρούσματα του νέου τύπου κορωνοϊού, Covid -19 και ο παγκόσμιος χαρακτήρας που έχει λάβει η μετάδοσή του έχουν προκαλέσει ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.  Το κλείσιμο των σχολείων ήταν από τα πρώτα προληπτικά μέτρα με σκοπό την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού.

Οι γονείς σήμερα ανησυχούν για το τι θα συμβεί, πολλοί από αυτούς πλήττονται επαγγελματικά ή καλούνται να δουλέψουν κάτω από πραγματικά αντίξοες συνθήκες,  καλούνται όχι μόνο να κατανοήσουν για τους ίδιους τι συμβαίνει και να διαχειριστούν τη νέα συνθήκη,  αλλά και να ανταπεξέλθουν σε  μια δύσκολη κατάσταση : να εξηγήσουν στα παιδιά τι είναι ο κορωνοϊός covid-19, για ποιο λόγο πρέπει να μείνουν στο σπίτι , και να βρουν τρόπους να  σχετιστούν και να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους με διαφορετικό τρόπο, να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι χωρίς να βαριούνται, να ανακαλύψουν μαζί με τα παιδιά δημιουργικές δραστηριότητες.

Περισσότερα: Ο ρόλος των γονιών στην κατανόηση και προσαρμογής των παιδιών στην εποχή του κορωνοϊού –COVID-19