Sidebar

Η Περιφέρεια Ηπείρου (και η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας) συμπλήρωσε ήδη ένα χρόνο ύπαρξης στα Διοικητικά δρώμενα της χώρας.

Ο νέος θεσμός του «Καλλικράτη», με πολλά προβλήματα, είχε και την ατυχία να συμπέσει με τη βαθιά οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα.

Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα που το Κεντρικό της Κράτος διαχρονικά δεν διαθέτει κουλτούρα προγραμματισμού και όπου πολλά πράγματα αντιμετωπίζονται εμβαλωματικά και εκ των υστέρων, γίνεται τεράστια προσπάθεια για να στηθεί μια διοικητική δομή ικανή να στηρίξει τον πολίτη και μέσα σ’ αυτήν τη δύσκολη κατάσταση να προωθήσει μια αναπτυξιακή πολιτική για την Περιφερειακή Ενότητα της Άρτας και την Ήπειρο γενικότερα.

Από την πρώτη στιγμή, κεντρικός στόχος μας ήταν ο εξορθολογισμός των δαπανών που αφορούσαν τη λειτουργία των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας. Υπήρξαν συμπτύξεις υπηρεσιών με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους ενοικίασης κτιρίων και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Πολύ σύντομα, η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, θα έχει στην κατοχή της οικόπεδο στο οποίο θα μπορέσει να στεγάσει το Διοικητήριο του Νομού, κάτι που αποτελεί όνειρο δεκαετιών για τους κατοίκους της Άρτας.

Οι σχέσεις με τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας βρίσκονται σε μια φάση προσδιορισμού αρμοδιοτήτων και οριοθέτησης ενός νέου μοντέλου συνεργασίας. Εργαστήκαμε ήδη πολύ για να το πετύχουμε και το κλίμα είναι θετικό. Δεν υπάρχουν ανταγωνισμοί, ούτε πολυτέλεια για προσωπικές στρατηγικές. Υπάρχουν κοινοί στόχοι. Προσπαθούμε να εμφυσήσουμε μια συγκεκριμένη αναπτυξιακή λογική στους Δήμους που να υπηρετεί συνολικά τη βιώσιμη ανάπτυξη της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας. Μένει όμως να διανύσουμε πολύ δρόμο ακόμη, καθώς σχεδόν όλοι οι Δήμοι βρέθηκαν με σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα που η κρίση επιδείνωσε.

Προετοιμάσαμε και υλοποιούμε έργα που αφορούν στις οδικές υποδομές, στις τουριστικές υποδομές και στις αγροτικές υποδομές που είναι πολύ κρίσιμο κεφάλαιο τώρα που η γεωργία και η κτηνοτροφία φαντάζουν μονόδρομος για την οικονομική επιβίωση της χώρας. Για να έχουμε μέλλον χρειαζόμαστε ποιοτικά πιστοποιημένα προϊόντα ικανά να σταθούν στις μεγάλες αγορές. Το «καλάθι» των Ηπειρώτικων προϊόντων προωθείται με συγκεκριμένες πολιτικές πια.

Με τη δημιουργία του καλαθιού ύστερα από μελέτη και αξιολόγηση και εφόσον είναι εφικτό κάποια προϊόντα θα πιστοποιηθούν ως Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε.

Τον Οκτώβριο ορίσθηκαν επιτροπές εργασίας και υποστήριξης για τη συγκρότηση του Καλαθιού Αγροτικών Προϊόντων Περιφέρειας Ηπείρου με βάση σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ακολούθησε παρουσίαση της πρότασης του Υπουργείου σε όλες τις Π.Ε. σε παραγωγικούς φορείς οι οποίοι με τη σειρά τους έκαναν τις προτάσεις τους. Στη συνέχεια οι ομάδες εργασίας και υποστήριξης κατέγραψαν την υφιστάμενη κατάσταση, τα δυνατά σημεία των καλλιεργειών και προϊόντων της Περιφέρειας. Εντός Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί και θα δοθεί στα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας.

Με στόχο να υπάρχουν στην αγορά προϊόντα ποιότητας αλλά και για την προώθηση αυτών έγιναν συναντήσεις με εκπροσώπους πιστοποιητικών οργανισμών ώστε να βρεθεί τρόπος πιστοποίησης προϊόντων με το σήμα «Ηπειρωτικό Προϊόν». Η διαδικασία, σύστασης του φορέα, έπεται ως αποτέλεσμα των δράσεων που θα ακολουθήσουν μετά την σύσταση του Καλαθιού Αγροτικών Προϊόντων.

Επί του Ειδικού πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς ώστε να γίνει καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και των προτάσεων. Στη συνέχεια κατατέθηκαν οι προτάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ομόφωνα σχεδόν, στάλθηκαν στο Υπουργείο.

Σε συνεργασία με το Τ.Ε.Ι Ηπείρου στάλθηκε στην Υπουργό Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου επιστολή με την χρησιμότητα και τη σύνδεση με τον πρωτογενό τομέα, του Τ.Ε.Ι και την ανάγκη συνέχισης της λειτουργίας του.

Τον Οκτώβριο η Περιφέρεια συμμετείχε στο Φεστιβάλ γάλακτος και Τυριού. Οι συμμετέχοντες δήλωσαν ικανοποιημένοι. Τον Δεκέμβριο συμμετείχε στο Φεστιβάλ Μελιού όπου και εκεί η συμμετοχή ήταν μεγάλη.

Στην προσπάθεια προώθησης των Αγροτικών Προϊόντων στάλθηκαν επιστολές σε εννέα Πρεσβείες. Υπήρξε ανταπόκριση από ορισμένες π.χ. Τσεχία, όπου δήλωσαν συνεργασία με τον επιχειρηματικό κόσμο διά μέσω των Επιμελητηρίων. Ενδιαφέρον έχουν δείξει και άλλες χώρες όπως η Σλοβακία και η Πολωνία.

Κατατέθηκε πρόταση στο πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση για τη δημιουργία site που θα προωθεί αγροτικά προϊόντα αλλά και πωλήσεις αυτών σε επίπεδο Περιφέρειας.

Υπήρξε εντατικοποίηση των ελέγχων στην διακίνηση των εσπεριδοειδών έτσι ώστε να μειωθεί ο όγκος των προϊόντων που φεύγουν, παράνομα, χωρίς συσκευασία (χύμα).

Έγινε σχεδιασμός με τους παραγωγικούς φορείς και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας για την συμμετοχή της σε εκθέσεις (εντός Ελλάδος) και διερεύνηση πιθανής συμμετοχής σε μια έκθεση στο εξωτερικό.

Το πρώτο έτος της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, ήταν κυρίως έτος προγραμματισμού και σχεδιασμού. Ακολουθεί τώρα πια η ώρα της ολοκληρωμένης δράσης, προκειμένου η Άρτα και η Ήπειρος γενικότερα να βγουν από το τέλμα της της οικονομικής κρίσης.

Με τη συμπαράσταση και τη συνεργασία όλων, απλών πολιτών και θεσμικών φορέων, μπορούμε να δημιουργήσουμε την Ήπειρο του μέλλοντος, αυτή που ονειρευόμαστε και θέλουμε όλοι.