Sidebar

Εξασφαλίστηκε επιπλέον χρηματοδότηση 75 εκ. ευρώ του ΠΕΠ Ηπείρου για Αναπτυξιακό Νόμο – Στήριξη Μικρομεσαίων

Θετική για την Περιφέρεια Ηπείρου, ήταν η κατάληξη της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Υπουργείο Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη για την χρηματοδότηση των επιχειρηματικών δράσεων   στην Ήπειρο.

Η σύσκεψη έγινε σε συνέχεια της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία ο Περιφερειάρχης είχε ζητήσει τα 75 εκατομμύρια που προβλέπονται για τον Αναπτυξιακό Νόμο και για τη νέα δράση στήριξης επιχειρήσεων να εξασφαλιστούν με επιπλέον χρηματοδότηση και όχι με αφαίρεση των ήδη εκχωρηθέντων πόρων στο ΠΕΠ Ηπείρου.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ανακοινώνοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Το θέμα της χρηματοδότησης του ΠΕΠ Ηπείρου έχει δύο σκέλη: το ένα αφορά πιστώσεις για τον Αναπτυξιακό Νόμο μέσω ΕΣΠΑ και το δεύτερο πιστώσεις ύψους 25 εκατομμύριων ευρώ για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να βοηθηθούν στη δύσκολη κατάσταση που περνά σήμερα η αγορά, με προϋπολογισμούς δράσεων από 30.000 μέχρι 300.000 ευρώ.

Για το μεν αναπτυξιακό νόμο, στη συζήτηση που έγινε διαπιστώθηκε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου είναι από εκείνες που έχει προχωρήσει πολύ το θέμα της επιχειρηματικότητας και το απαιτούμενο ποσό ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτό δεν περιλαμβάνονται οι επενδύσεις που είχαν χρηματοδοτηθεί αρχικά από το ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Ηπείρου), καθώς και οι μεγάλες επενδύσεις που χρηματοδοτούνταν απευθείας από το Υπουργείο στην Αθήνα».

Συνεχίζοντας ο Περιφερειάρχης, τόνισε ότι το πρόγραμμα προχωρά πολύ καλά και αυτό, εκτός από το προσωπικό της Περιφέρειας, στηρίζεται και από την Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, η οποία συνεχίζει να εκδίδει εγγυητικές επιστολές και να παρέχει τις απαραίτητες διευκολύνσεις προς τους επιχειρηματίες που αναλαμβάνουν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

Ο δεύτερος τομέας, αφορά τις δράσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Και σε αυτόν – συνέχισε ο Περιφερειάρχης - βρέθηκε λύση, καθώς διαπιστώθηκε ότι όντως το ΠΕΠ Ηπείρου, είναι το πιο ανεπτυγμένο από άλλες περιφέρειες και ήδη έχει δεσμεύσεις που φθάνουν το 152%. Μετά την ανάλυση που έγινε από μέρους μας, η Ειδική Γραμματέας ΕΣΠΑ κ. Ζεμπιλιάδου βρήκε λύση για τη χρηματοδότηση του προγράμματος».

Λύνονται προβλήματα για τη νομιμοποίηση των πτηνοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων

Ο νέος νόμος για τη νομιμοποίηση των πτηνοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, που δημοσιεύτηκε στις 12 Μαρτίου, λύνει πολλά προβλήματα στην αδειοδότηση των μονάδων, διευκολύνοντας τόσο αυτούς που ασχολούνται σήμερα με τον κλάδο, όσο και όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στο μέλλον, ανέφερε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

«Κατά καιρούς, είχαμε κάνει πολλές προτάσεις γιατί βλέπαμε ότι έφθινε η κτηνοτροφία όχι μόνο στην περιοχή μας, αλλά σε όλη την Ελλάδα. Θεωρώ ότι η συνεργασία που είχαμε με το Υπουργείο, έφερε ένα νόμο που θα λύσει τα προβλήματα που υπάρχουν σε αυτό τον τομέα. Έπρεπε να βοηθηθεί ο κόσμος που ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα και να υπάρχει μεταβατική περίοδος για τον εκσυγχρονισμό των μονάδων. Ο νέος νόμος βοηθάει και αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν στον κλάδο. Διευκολύνει τις διαδικασίες και δίνει προθεσμία 3 χρόνων για τις άδειες κ.α. Γενικά διευκολύνει για να κρατήσουμε αυτά που είχαμε στην Ήπειρο», είπε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης.

Στη σωστή κατεύθυνση, αλλά με αντιφάσεις και ασάφειες το Σχέδιο Π.Δ. για τη Λίμνη

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορά την προστασία της λίμνης Παμβώτιδα:

«Πολλές από τις κοινές προτάσεις που έκανε η Περιφέρεια με το Δήμο Ιωαννιτών έχουν περιληφθεί στο σχέδιο. Διακρίνουμε όμως αρκετά κενά και αντιφάσεις και μια τάση για εύρεση μέσης λύσης χωρίς να υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση. Θεωρούμε ότι η αρμονική ισορροπία με το ανθρώπινο δυναμικό και τη φύση σ΄ αυτόν τον τομέα πρέπει να είναι ο πρωταρχικός σκοπός», τόνισε για να αναφερθεί στη συνέχεια χαρακτηριστικά σε ένα παράδειγμα ως προς το όριο της περιμετρικής ζώνης που θέτει:

«Υπάρχει – επεσήμανε - μια μεγάλη αντίφαση που φαίνεται αμέσως: Το ίδιο ΥΠΕΚΑ έχει θέσει αυτές τις ημέρες σε διαβούλευση το Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και της Αειφόρου Ανάπτυξης για τον τουρισμό και για τη στρατηγική για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Εκεί για όλη τη χώρα, βάζει όριο τα 50 μέτρα απόσταση από την παραλία και τον αιγιαλό και έχει μια πρόβλεψη μαθηματικού τύπου για υποδομές φιλοξενίας, εστίασης, αναψυχής απόσταση από την παραλία και τον αιγιαλό κ.λπ, και εδώ αυθαίρετα έχουν προβλεφθεί τα 200 μέτρα. Εκατό ήταν παλιότερα στην ΚΥΑ, στο σχέδιο 300, τώρα 200. Σε ορισμένα ζητήματα δεν τίθεται θέμα συμβιβασμών, αλλά πρέπει να βρούμε λύσεις, όπως σωστά γίνεται σε περιοχές που έχουμε καλλιέργειες, που προβλέπεται να γίνουν βιολογικές. Στο Μάτσικα, παραδείγματος χάρη, πρέπει να γίνει το ειδικό σχέδιο και να παρθούν αποφάσεις. Αν εφαρμοστούν επιστημονικά κριτήρια τα θέματα που υπάρχουν σε εκκρεμότητα θα λυθούν και το Π.Δ. της Λίμνης θα είναι γεγονός».

ΧΥΤΑ Ελληνικού: Συνεχίζεται η λήψη δειγμάτων

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ΧΥΤΑ Ελληνικού ο Περιφερειάρχης, ανέφερε ότι είναι ένα σημαντικό έργο περιβάλλοντος και η δοκιμαστική λειτουργία του γίνεται σε συνεργασία της Περιφέρειας και του Δήμου Ιωαννιτών. Για τη δυσοσμία που εντοπίστηκε στην περιοχή, είπε ότι λαμβάνονται δείγματα και αυτό θα γίνει για αρκετό καιρό ακόμη. «Είμαστε σε συνεχή συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους. Όταν έχουμε ασφαλή συμπεράσματα θα τα ανακοινώσουμε», τόνισε ο Περιφερειάρχης.