Παρέμβαση Περιφερειάρχη για τη διατήρηση των Κ.Ε.Ν.
Τη διατήρηση των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων που λειτουργούν σήμερα στην Ήπειρο, ζητά με επιστολή που έστειλε στις 15 Μαρτίου 2012 προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, με αφορμή πληροφορίες περί πρόθεσης του ΓΕΣ για κατάργηση των Κ.Ε.Ν. Άρτας και Ιωαννίνων.
Ο Περιφερειάρχης, μεταξύ άλλων, τονίζει:
«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι πληροφορίες αυτές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή και αν ακόμη υπάρχει ανάλογη εισήγηση δεν θα γίνει αποδεκτή από την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου, η οποία πρέπει να εκτιμήσει τις κοινωνικές συνέπειες από μια τέτοια απόφαση για την Ήπειρο, ειδικά τη δύσκολη οικονομικά περίοδο που διανύουμε.
Δεν γνωρίζουμε τα κριτήρια με τα οποία η στρατιωτική ηγεσία επιλέγει ποια Κέντρα θα καταργηθούν και ποια θα παραμείνουν σε λειτουργία. Η δική μας θέση, όπως την έχουμε μεταφέρει και στο παρελθόν στο Υπουργείο σας, είναι ότι τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων θα πρέπει να λειτουργούν σε ακριτικές και παραμεθόριες περιφέρειες, προκειμένου να στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες και να εκπληρώνουν κατά τον καλύτερο τρόπο το ρόλο τους».
Επανένταξη του Τμ. Ιχθυοκομίας – Αλιείας Ηγουμενίτσας στο Μηχανογραφικό Δελτίο ζητά ο Περιφερειάρχης
Με έγγραφό του (16 Μαρτίου 2012) προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλο – και σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης που είχε μαζί του στα Ιωάννινα – ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ζητά την επανένταξη στο μηχανογραφικό δελτίου του 2012 του Τμήματος Ιχθυοκομίας – Αλιείας του ΤΕΙ Ηπείρου, που εδρεύει στην Ηγουμενίτσα, χαρακτηρίζοντας λανθασμένη και απόρροια βεβιασμένων κινήσεων την προηγούμενη απόφαση.
«Η απόσυρσή του στο παρελθόν από το μηχανογραφικό δελτίο, αποτέλεσε για μας δυσάρεστη και αναπάντεχη έκπληξη και τούτο γιατί, στην Περιφέρειά μας παράγεται το 80% της εθνικής παραγωγής της πέστροφας, πάνω από το 60% της εθνικής παραγωγής σε κυπρίνους και χέλια, το 35% της εθνικής παραγωγής σε θαλασσινά είδη ψαριών, ενώ παράλληλα αναπτύσσονται εκτεταμένες μυδοκαλλιέργειες στο δέλτα του ποταμού Καλαμά. Η παραπάνω δε αλιευτική δραστηριότητα υποστηρίζεται από το Τμήμα Ιχθυοκομίας – Αλιείας του ΤΕΙ Ηπείρου. Άρα για μας ζητούμενο ήταν και είναι η περαιτέρω ενίσχυση σε προσωπικό και μέσα του Τμήματος, προκειμένου να στηρίξει ακόμη περισσότερο την παραγωγική διαδικασία», τονίζει ο Περιφερειάρχης, συμπληρώνοντας ότι ήδη το Τμήμα έχει αξιολογηθεί θετικά.