Η οριστική απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που ανακοινώθηκε σήμερα για τις συγκεκριμένες δράσεις του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 που εκχωρούνται στις Περιφέρειες, σηματοδοτεί μια νέα περίοδο για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην Ήπειρο.
Οι δράσεις αυτές ταυτίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό, με τις προτάσεις που με δικό της επιχειρησιακό πρόγραμμα είχε καταθέσει η Περιφέρεια Ηπείρου στα αρμόδια υπουργεία.
Για την καλύτερη αξιοποίηση του νέου προγράμματος και την καθοδήγηση όσων θέλουν ή σχεδιάζουν να δραστηριοποιηθούν στον πρωτογενή τομέα, η Περιφέρεια έχει καταρτίσει - μέσω των υπηρεσιών της- καλλιεργητικό πλάνο για τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες, το οποίο παρουσίασε σήμερα στα Μ.Μ.Ε. ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας και αρμόδιος για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας κ. Βασίλης Ψαθάς, παρουσία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη.
Όπως ανέφερε, ο κ. Ψαθάς, το καλλιεργητικό πλάνο διαμορφώθηκε με βάση το ενδιαφέρον που παρουσιάζεται από νέους ανθρώπους για επιστροφή στον αγροτικό τομέα, ενόψει της εκχώρησης αρμοδιοτήτων και πόρων εκ μέρους του ΥΠΑΑΤ στις Περιφέρειες και τον βαθμό ετοιμότητας της Περιφέρειας Ηπείρου να ανταποκριθεί στις βασικές προτεραιότητες που έχει θέσει για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.
Το καλλιεργητικό πλάνο, είναι ένα συμβουλευτικό εργαλείο, το οποίο απαντά στα εξής βασικά ερωτήματα:
α) "Θέλω να γίνω επαγγελματίας αγρότης- κτηνοτρόφος" και
β) "ως ετεροαπασχολούμενος, τι μπορώ να καλλιεργήσω σε ένα χωράφι εγκαταλελειμμένο;"
Οι οδηγίες που δίνονται μέσω του καλλιεργητικού πλάνου, όπως είπε ο κ. Ψαθάς, είναι κοστολογημένες και τεκμηριώνονται ως βιώσιμα οικονομικά σχήματα. Περιλαμβάνει παραδοσιακές καλλιέργειες, αλλά και νέες καλλιέργειες.
Όσον αφορά τον κτηνοτροφικό τομέα, υπάρχει αναφορά μόνο σε βιώσιμες μονάδες, το κόστος των οποίων είναι επίσης κοστολογημένο. "Θέλουμε να δώσουμε το στίγμα μας, να βγάλουμε καθαρά επαγγελματίες κτηνοτρόφους", υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης, για να καταλήξει λέγοντας:
"Ευελπιστούμε το εγχειρίδιο αυτό να αποτελέσει ένα καλό εργαλείο, να διαφωτίσει και να δώσει τα φώτα σε όσους ενδιαφέρονται πραγματικά για να επενδύσουν στον πρωτογενή τομέα".
Από την ερχόμενη εβδομάδα, το καλλιεργητικό πλάνο, θα αναρτηθεί στο Site της Περιφέρειας, ενώ εξειδικευμένες πληροφορίες θα δίνονται από τα Γραφεία Στήριξης των Αγροτών που θα λειτουργήσουν στη συνέχεια στις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων.
O ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ευχαρίστησε από την πλευρά τις Υπηρεσίες Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας για τις προσπάθειες και το έργο τους, με το οποίο υπάρχουν τα πρώτα συμπεράσματα. "Τα προηγούμενα χρόνια, πρόσθεσε, είδαμε τραγελαφικά πράγματα, όπως ήταν η κατασκευή μονάδων για τις οποίες δεν μπορούσε να γίνει απόσβεση και οι παραγωγοί ήταν χρεωμένοι στην Αγροτική Τράπεζα, και τώρα στην Τράπεζα Πειραιώς. Εμείς μιλάμε για πραγματικούς αγρότες και κτηνοτρόφους. Μέχρι τώρα οι παραγωγοί ήταν έρμαια μιας κατάστασης που όλα αυτά τα χρόνια προωθούσε την επιδότηση και όχι την παραγωγή".
Για το νέο πρόγραμμα
Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε επίσης τις τελικές αποφάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το νέο πρόγραμμα 2014-2020. Αφού χαρακτήρισε "αποτυχημένο" το πρόγραμμα "Αλ. Μπαλτατζής" το οποίο από το 2006 διαχειριζόταν κεντρικά το Υπουργείο, πρόσθεσε ότι δόθηκε μεγάλη μάχη από τους Περιφερειάρχες, ώστε το νέο να υλοποιηθεί από τις Περιφέρειες.
"Τελικά - κατέληξε- μετά από πολλές συζητήσεις με τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, εστάλη από τον Υπουργό κ. Τσαυτάρη έγγραφο για την συμφωνία εκχώρησης στις Αιρετές Περιφέρειες της διαχείρισης Μέτρων και Δράσεων σε ποσοστό 30% του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Πρόκειται για μια νίκη της τοπικής κοινωνίας και των Αιρετών Περιφερειών, ώστε επιτέλους να επιτευχθεί η ανάπτυξη στον τόπο μας στην κατεύθυνση που όλοι θέλουμε για να αλλάξουμε σελίδα. Έχω πει πολλές φορές αν δεν αναπτυχθεί ο παραγωγικός τομέας στην ύπαιθρο, θα πάνε χαμένες όλες αυτές οι θυσίες".
Ποιές δράσεις εκχωρούνται στις Περιφέρειες
Οι δράσεις για τις οποίες εκχωρείται η διαχείριση στις Περιφέρειες είναι οι εξής:
- Επενδύσεις που βελτιώνουν τις συνολικές επιδόσεις και τη βιωσιμότητα της γεωργικής εκμετάλλευσης (30% του προϋπολογισμού της δράσης)
- Επενδύσεις που αφορούν στη μεταποίηση και/ ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων (25% του προϋπολογισμού της δράσης), με έμφαση στην καινοτομία
- Ενίσχυση εκκίνησης επιχείρησης για νέους αγρότες (70% του προϋπολογισμού της δράσης)
- Ενίσχυση εκκίνησης επιχειρήσεων αφενός μεν για μη γεωργικές δραστηριότητες σε αγροτικές περιοχές, αφετέρου για την ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων (1005 του προϋπολογισμού της δράσης)
- Μικρά και μεγάλα δημόσια εγγειοβελτιωτικά έργα (μέχρι 2,5 εκ. ευρώ), σε αναλογία 100% και 30% των δράσεων αντίστοιχα
- Αναδασμοί, αγροτικός εξηλεκτρισμός, δασική οδοποιία σε αναλογία 100% του προϋπολογισμού των αντίστοιχων δράσεων
- Αναχλόαση των βοσκοτόπων με στόχο το περιβαλλοντικό όφελος (100% του προϋπολογισμού της δράσης)
Επίσης, η εκχώρηση της διαχείρισης αρμοδιοτήτων δίνεται στις δράσεις:
Μεγάλα εγγειοβελτιωτικά δημόσια έργα, με προϋπολογισμό ανώτερο των 2,5 εκ. ευρώ
Συνεργασίες, οι οποίες στοχεύουν στη διάδοση των αποτελεσμάτων της εφαρμοσμένης γεωργικής έρευνας και την προώθηση της καινοτομίας, σε όλο το φάσμα της αγροτικής ανάπτυξης.