ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ ΤΟ «ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ»
Οι προτάσεις της Περιφέρειας Ηπείρου για την υλοποίηση του Καλαθιού των Αγροτικών Προϊόντων της Ηπείρου ήταν το αντικείμενο της χθεσινής συνεδρίασης της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης, που πραγματοποιήθηκε στην Άρτα.
Η Επιτροπή Διαβούλευσης συνεδρίασε παρουσία των Αντιπεριφερειαρχών Π.Ε. Άρτας κ. Β. Ψαθά (αρμόδιου για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας), Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τ. Καλογιάννη, Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στρ. Ιωάννου, κ. Ι. Καραμπίνα (αρμόδιου για θέματα Μεταφορών και Επικοινωνιών), του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δ. Σιώλου και εκπροσώπων φορέων της Ηπείρου. Μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Μετσόβου κ. Ν. Τσομπίκος, ο Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά κ. Στ. Γιαννούλης, ο Δήμαρχος Κ. Τζουμέρκων κ. Χρ. Χασιάκος, ο Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη κ. Δ. Γαλλίκας, ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Δ. Γιολδάσης, και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων.
Κατά τη συνεδρίαση αναπτύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος, με την ενεργή συμμετοχή των εκπροσώπων των φορέων, ενώ οι προτάσεις που κατατέθηκαν ανέδειξαν τη διάθεση συνεργασίας για την προώθηση του «Καλαθιού» και την στήριξη του πρωτογενούς τομέα της Ηπείρου.
Στην εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Ψαθάς έκανε αναφορά στην κατάσταση και στα γενικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο πρωτογενής τομέας στην Ήπειρο, αναφέροντας μεταξύ άλλων, την αναγκαιότητα κατασκευής των απαραίτητων έργων υποδομής και της προώθησης της τυποποίησης, της εμπορίας, της μεταποίησης και ουσιαστικά της προβολής και «κατάκτησης» της αγοράς. Εισηγούμενος το «Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων», υπογράμμισε ότι «είναι ένα Επιχειρησιακό Σχέδιο που αποτελεί το πρώτο ολοκληρωμένο βήμα της Περιφέρειας Ηπείρου στην προσπάθεια που καταβάλλει για να αποκτήσει ο πρωτογενής τομέας μια νέα προοπτική, στην οποία κυρίαρχη θέση κατέχει η παραγωγή τοπικών διατροφικών προϊόντων».
Παρουσιάζοντας την πρόταση της Περιφερειακής Αρχής, ο Αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε τους βασικούς άξονες που είναι η Ολοκληρωμένη Εφαρμογή Ενημέρωσης Αγροτών – Πολιτών και Προώθησης των Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας Ηπείρου, η δημιουργία του Δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων, η σύσταση ομάδων παραγωγών για κάθε προϊόν που επιλέχτηκε για το Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων, η πιστοποίηση των αγροτικών προϊόντων με χορήγηση ανάλογου σήματος που θα δίνεται στα προϊόντα κατόπιν ελέγχου, η στήριξη της αγροτικής έρευνας για τους τομείς της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που υπάρχουν στην Ήπειρο, καθώς και η εκπαίδευση των αγροτών.
Όπως σημείωσε ο κ. Ψαθάς, βασικές προϋποθέσεις για την υλοποίηση του Καλαθιού Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας Ηπείρου είναι:
- Το καλλιεργητικό πλάνο, που αφορά τα επιλεγμένα προϊόντα που συγκροτούν το Καλάθι (όγκος παραγωγής, ειδικά παραδοσιακά χαρακτηριστικά, δυναμική ανταπόκρισης στις διατροφικές ανάγκες της αγοράς)
- Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη στην οποία μπορούν να συμπράξουν οι Δήμοι, οι συλλογικές αγροτικές οργανώσεις φορείς και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός φορέα με σκοπό την ανάδειξη προβολή και προώθηση των διατροφικών προϊόντων που παράγονται στα διοικητικά όρια της κάθε Περιφέρειας και την παροχή υπηρεσιών τεκμηρίωσης, υποστήριξης και προώθησης των «Καλαθιών της Περιφέρειας».
- To Σύμφωνο Ποιότητας το οποίο θα συμβάλλει στη διαφύλαξη του καλού ονόματος μιας περιοχής. Είναι μια διακήρυξη μιας ομάδας επαγγελματιών, που έχουν κοινά ή συμπληρωματικά χαρακτηριστικά, που συμφωνούν και συναποφασίζουν να συνεργαστούν σε «εθελοντική» βάση προκειμένου να προωθήσουν ένα κοινό όραμα για την ποιότητα στην περιοχή τους.
«Τα προϊόντα αυτά αναδεικνύουν την παραγωγική ταυτότητα της Περιφέρειας, ενώ διευκρινίζεται ότι το περιεχόμενο του Καλαθιού είναι δυναμικό και όχι στατικό. Το καλάθι δεν θέλουμε να είναι ένα ακόμη σχέδιο δράσης που θα μείνει στα χαρτιά αλλά ένα ρεαλιστικό πλάνο που θα βοηθήσει ώστε τα προϊόντα της Περιφέρειας Ηπείρου να βρίσκονται σε καταστήματα ντόπιων και ξένων αγορών. Είναι αυτονόητο ότι για να πετύχουμε στις διεθνείς αγορές πρέπει πρώτα να τα καταφέρουμε στην τοπική αγορά», σημείωσε ο κ. Ψαθάς.
Ακόμη, ανακοίνωσε πως τα επόμενα βήματα της Περιφερειακής Αρχής είναι η σύσταση της Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης, η πιστοποίηση προϊόντων της περιοχής με τη σύσταση αρμόδιου Φορέα και η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την ενημέρωση αγροτών – πολιτών και την προώθηση των αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Ηπείρου.
Παρέμβαση έκανε και η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία υπογράμμισε την αναγκαιότητα σύμπραξης και συνεργασίας των φορέων για την στήριξη της πρωτοβουλίας και κατ’ επέκταση την ομαλή ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα. «Πρόκειται για την κοινή Ηπειρωτική πρόταση. Η σύνθεση και η υποστήριξη της πρότασης αυτής, το αποκαλούμενο Ηπειρωτικό Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων, δεν πρέπει να είναι μια ακόμη συνήθης απλή κατανάλωση χρόνου, πολύτιμου σε κάθε περίπτωση. Καλούμαστε σε λειτουργική σύμπραξη και συνύπαρξη».
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Β. Ψαθάς ανακοίνωσε την ένταξη στην Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση» της πρότασης που είχε υποβάλλει η Περιφέρεια Ηπείρου για τη διαμόρφωση ενός συστήματος προώθησης και διακίνησης των αγροτικών προϊόντων της Ηπείρου, καθώς και τη δημιουργία μιας πλατφόρμας ενημέρωσης των αγροτών και των καταναλωτών.
Η πρόταση ετοιμάστηκε χάρη στην ομαδική εργασία των Τμημάτων Πληροφορικής της Περιφέρειας, χωρίς την υποστήριξη κάποιας εταιρείας ή συμβούλου, γεγονός που τεκμηριώνει την επαρκή τεχνογνωσία της Διεύθυνσης Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας για το σχεδιασμό του ψηφιακού μέλλοντος της Ηπείρου.
Απώτερος στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ανάπτυξη της τοπικής γεωργικής παραγωγής, αλλά και η διασύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με τον τουρισμό.
Όπως ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Ψαθάς, στην πλατφόρμα ηλεκτρονικής προώθησης προϊόντων θα παρουσιάζονται και θα διατίθενται προς πώληση τα αγροτικά προϊόντα των παραγωγών της Ηπείρου μέσω δύο υποκαταστημάτων.
- Κατάστημα Offline λιανικής πώλησης (ο παραγωγός είτε μεμονωμένα είτε ως μέλος μιας ομάδας παραγωγών θα μπορεί να παρουσιάζει και να διαθέτει τα προϊόντα του απευθείας στο καταναλωτικό κοινό)
- Κατάστημα Offline χονδρικής πώλησης (οι παραγωγοί ενός προϊόντος θα μπορούν να προβάλλουν τη διαθεσιμότητα των προϊόντων τους στο εμπορικό κοινό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό)
Στην πλατφόρμα ενημέρωσης διαμορφώνονται δύο τμήματα:
- Τμήμα ενημέρωσης αγροτών, που θα περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με επιδοτήσεις, νέες καλλιέργειες, και άλλα αγροτικά ζητήματα της Ηπείρου.
- Τμήμα ενημέρωσης πολιτών, που θα περιλαμβάνει πληροφορίες για τα προϊόντα, τον τόπο και τον τρόπο παραγωγής τους.