Sidebar

Στη συζήτηση και τις προτάσεις που έγιναν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013, για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδα, αναφέρθηκε σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Ευχαρίστησε τα μέλη της Επιτροπής που επεξεργάστηκε την τελική πρόταση και αναφέρθηκε σε ορισμένα σημεία της εισήγησής του, που έγιναν αποδεκτά κατά πλειοψηφία από το Σώμα.

Ειδικότερα ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα έξι σημεία:

Για την περιοχή από τη λαγκάτσα Ανατολής μέχρι και τον οικισμό του Κατσικά, είπε πως πρέπει γίνει ένα πάρκο, το οποίο, όμως θα διαχειριστεί το Δημόσιο, χωρίς να προκαλούνται προβλήματα στον παρακείμενο οικισμό. «Δε λέμε σε καμία περίπτωση ότι θα θίξουμε ιδιοκτησίες. Οι περισσότερες ανήκουν στο Δημόσιο. Υπάρχουν κάποιες μικροϊδιοκτησίες για τις οποίες ζητάμε απαλλοτρίωση ή ανταλλαγή», πρόσθεσε.

Για την περιοχή της Αμφιθέας, ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν οι δέουσες προσπάθειες από το Δήμο Ιωαννιτών, ως συνέχεια του Δήμου Περάματος για τις ανταλλαγές που ως διαδικασία είχε ξεκινήσει από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, ώστε στη συνέχεια να κοπεί το ανάχωμα σε τρία – τέσσερα σημεία, και να αποκατασταθεί η επικοινωνία της λίμνης με τις πηγές Σεντενίκου.

«Το τρίτο βασικό σημείο που θίξαμε, συνέχισε ο Περιφερειάρχης, αφορούσε την περιοχή του Μάτσικα, στην οποία όπως και στην περιοχή Βογιάννου και μέχρι τη Λαγκάτσα της Ανατολής, πρέπει να εκπονηθεί Ειδική Πολεοδομική Μελέτη, το αργότερο μέσα σε μια τριετία. Μέχρι τότε πρέπει να ισχύουν οι αποστάσεις για χτίσιμο, όπως ισχύουν στη ΖΟΕ, με ανώτατο όριο τα 100 μέτρα».

Για την περιοχή των Λογγάδων, ο Περιφερειάρχης είπε ότι θα πρέπει να μην αφαιρεθεί κανένα τμήμα από τον αναδασμό, ενώ έθεσε θέμα και το υψόμετρο της Λίμνης: «Για μας, είπε, τίθεται θέμα υψομέτρου της Λίμνης, που δεν μπορεί να είναι τα 469,54 μέτρα, αλλά να είναι μέχρι το σημείο που πλημμυρίζει το πρώτο σπίτι στο Νησί, που προϋπάρχει εδώ και εκατό χρόνια».

Τέλος ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στην γη υψηλής παραγωγικότητας. «Πρόκειται για μικροϊδιοκτησίες και κανένας δεν έχει περισσότερα από 15 στρέμματα γης. Εμείς ζητάμε να δοθεί το δικαίωμα λειτουργίας μικρών βιολογικών κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, τύπου θερμοκηπίου, που δεν απαιτούν οικοδομική άδεια, ώστε να μπορεί να λειτουργήσουν οργανωμένες μονάδες σε συνδυασμό με τις καλλιέργειες που θα εξασφαλίζουν εισόδημα σε μια οικογένεια. Εάν δεν γίνουν τέτοιες καταστάσεις, δεν μπορεί κάποιος να πει ότι αυτές οι εκτάσεις θα είναι υψηλής παραγωγικότητας. Θα είναι χέρσες γιατί κανένας δεν δέχεται να τις νοικιάζει, για εισόδημα 150 ευρώ», κατέληξε.                                                                                              

Ο Περιφερειάρχης απάντησε όμως και στις επικρίσεις της Μείζονος Αντιπολίτευσης για τη λειτουργία της Επιτροπής Φορέων που είχε αποφασίσει να συγκροτηθεί τον Οκτώβριο του 2011 το Περιφερειακό Συμβούλιο για την επεξεργασία πρότασης επί του Σχεδίου Π.Δ. που είχε συντάξει το ΥΠΕΚΑ. «Σέβομαι την ιδεολογία και την πρόταση του καθενός. Η μείζονα μειοψηφία, έλεγε ότι έχει πρόταση και στο τέλος όταν αναγνώστηκε μόνο πρόταση δεν υπήρχε. Μπέρδευαν τα 300 μέτρα με άλλα θέματα. Εκεί που έδωσαν μεγάλη σημασία ήταν, εάν είχε αποσταλεί πρόσκληση ή όχι στο ΤΕΕ Ηπείρου, θεωρώντας ότι την είχε πάρει μόνο το ΓΕΩΤΕΕ. Σε όλους είχε αποσταλεί e-mail, οι μόνοι που δεν το είχαν αναγνώσει ήταν από το ΤΕΕ», είπε ο Περιφερειάρχης δίνοντας στη δημοσιότητα το αποδεικτικό αποστολής του e-mail στους φορείς.