Sidebar

Καταληκτική ημερομηνία η 7η Οκτωβρίου για αιτήσεις Δήμων και ιδιωτών για τα Διαχειριστικά σχέδια  βόσκησης

Έκκληση – προειδοποίηση προς όλους τους Δήμους και τους ιδιώτες που κατέχουν βοσκήσιμες εκτάσεις να υποβάλλουν αιτήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των Περιφερειακών Ενοτήτων,  ώστε να ενταχθούν στα υπό εκπόνηση Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, απηύθυνε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Όπως  ανέφερε καταληκτική ημερομηνία - σύμφωνα με την Κ.Υ.Α.-  είναι η 7η Οκτωβρίου 2017 και μετά την παρέλευση αυτής όσοι δεν υποβάλλουν αιτήσεις στις Π.Ε., θα πρέπει να εκπονήσουν μόνοι τους τα σχέδια. Σε διαφορετική περίπτωση οι εκτάσεις δεν θα θεωρούνται επιλέξιμες και δεν θα επιτρέπεται η ενεργοποίηση δικαιωμάτων ενίσχυσης για αυτές. ¨Πρέπει να ενημερωθούν όλοι και κάποιοι όπως οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι που διαθέτουν σε άλλες περιοχές της Ελλάδος εκτάσεις για το χειμώνα, είτε στην Αιτωλοακαρνανία, είτε στη Θεσσαλία κλπ, πρέπει άμεσα να κινηθούν και να πάνε να υποβάλλουν αιτήσεις στις εκεί υπηρεσίες, για να συμπεριληφθούν στις μελέτες που θα εκπονηθούν ανά Δήμο», τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Η σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης ήταν αντικείμενο της συνάντησης που είχαν την Δευτέρα στην Αθήνα οι Περιφερειάρχες με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ιωάννη Τσιρώνη. «Τα διαχειριστικά σχέδια, είπε επίσης ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2019, οπότε πρέπει να γίνει τεράστια προσπάθεια και πολύ δουλειά. Εκτός από τις επιλέξιμες θα περιλαμβάνονται και δάση που δεν είναι παραγωγικά. Εμείς με τις υποδείξεις του Υπουργείου θα προχωρήσουμε στα δέοντα».

Στην ίδια συνάντηση,  όπως έκανε γνωστό  ο Περιφερειάρχης, έγινε συζήτηση και για την πληρωμή των επιλέξιμων εκτάσεων, με την Περιφέρεια Ηπείρου να είναι η μόνη που έχει επιλύσει το θέμα. «Αυτό οφείλεται στη Διεύθυνση Πληροφορικής και ειδικά στον προϊστάμενό της κ. Βαγγέλη Σακκά, που υλοποίησε το πρόγραμμα το οποίο και παρουσίασε στο Υπουργείο και στους άλλους Περιφερειάρχες», υπογράμμισε ο κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

 

23-24 Οκτωβρίου το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου

 

Το διήμερο 23-24 Οκτωβρίου 2017, στα Ιωάννινα, θα πραγματοποιηθεί το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μετά τη συνάντηση που είχε, χθες Δευτέρα, στην Αθήνα, με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Χριστόφορο Βερναρδάκη. Όπως πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης, εκτός από τις κεντρικές εισηγήσεις θα αναπτυχθούν μέχρι και 7-8 στρογγυλά τραπέζια, όπου ο κάθε φορέας θα μπορεί να καταθέσει τις προτάσεις του.

 

To Π.Δ. της Λίμνης Παμβώτιδας

 

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης απαντώντας σε ερώτηση για τις ακολουθούμενες διαδικασίες για το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος   της Λίμνης Παμβώτιδας, δήλωσε μεταξύ άλλων:

 

«Επί της ουσίας και η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ιωαννιτών έχουν κάνει κοινές προτάσεις για το Π.Δ. της λίμνης. Αυτό είναι επί του τύπου και επί της ουσίας. Κάθε νέα συζήτηση είναι σα να λέμε ότι συζητάμε για να συζητάμε. Όταν έχουμε καταλήξει ότι αυτό πρέπει να είναι το Π.Δ. – εφόσον υπογραφεί – αυτό πρέπει να είναι. Όλα τα άλλα είναι κουβέντες».

Αναφερόμενος σε εστίες ρύπανσης, είπε ότι εξακολουθούν να ρίχνονται λύματα στη λίμνη. «Φαίνεται καθαρά – υπογράμμισε- ότι δε σεβόμαστε τη λίμνη και όταν βρέχει κάποιοι βρίσκουν την ευκαιρία αυτά που έχουν συγκεντρώσει σε παράνομες δεξαμενές, να τα  διοχετεύουν στη λίμνη και μετά όλοι μαζί να λένε ότι αυτό είναι πλαγκτόν. Το λέω προς όλες τις κατευθύνσεις. Επιτέλους, αυτοί που διαχειρίζονται θέματα που αφορούν λύματα, να ασχοληθούν σοβαρά».

 

Συνάντηση με Δημάρχους Φίερι και Αυλώνος Αλβανίας

 

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου αναφέρθηκε  επίσης σε  συνάντηση που είχε με τους Δημάρχους Φίερι και Αυλώνα της Αλβανίας, που φιλοξενούνταν από το Δήμαρχο Δωδώνη κ. Χρήστο Ντακαλέτση.

«Έγινε μια συζήτηση μαζί τους γιατί ενδιαφέρονται να αναπτύξουν συνεργασία, καθόσον έχουν πολλά κοινά με την περιοχή μας. Ειδικά ο Δήμος του Φίερι, καθώς στην περιοχή του είναι η αρχαία Απολλωνία και θα έχει συνεργασία με την Αρχαία Δωδώνη. Επίσης, υπάρχουν δύο μοναστήρια στην περιοχή Φίερι,  του Κοσμά Αιτωλού, και  της  Αρδενίτσας που  έχουν άμεση σχέση με την περιοχή μας. Μας  ζητήθηκε συνεργασία γιατί είναι παρά πολλοί από την περιοχή μας που ενδιαφέρονται να   επισκεφτούν τις παραπάνω περιοχές  και αντιστρόφως. Το ίδιο ενδιαφέρον υπάρχει και για την περιοχή της Αυλώνας, που είναι ένα μέρος που πάντα είχε σχέση με τη ενδοχώρα της Ηπείρου».