Ο Συνήγορος του Πολίτη επελήφθη οψίμως του έργου της ανακατασκευής της οδού Σταύρου Νιάρχου, όπως πληροφορηθήκαμε αρχικά από τα ΜΜΕ, και όχι από τον Συνήγορο του Πολίτη, ως όφειλε, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό και ανησυχία για τα «πορίσματά»’ του.
Οφείλουμε να επισημάνουμε προς πάσα κατεύθυνση, τόσο προς τον Συνήγορο του Πολίτη, όσο και στους αυτόκλητους ανευθυνο-υπεύθυνους συνηγόρους «της περιοχής Νιάρχου, τα ακόλουθα:
- Η Μελέτη των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με την απόφαση 166802/11-03-2013, που ήταν και το αρμόδιο για την έγκρισή του, και όχι από την Περιφέρεια Ηπείρου, όπως υπονοείται.
- Η άνω απόφαση (ΑΕΠΟ) παράγει τεκμήριο νομιμότητας, καθώς δεν προσβλήθηκε ποτέ και από κανέναν ενώπιον του αρμοδίου Δικαστηρίου (Συμβούλιο της Επικρατείας), παρά μόνο οψίμως, ήτοι 6 σχεδόν χρόνια μετά την έκδοσή της, αμφισβητείται verbis (με τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα) για τις ανάγκες της τηλεθέασης.
- Σε εκτέλεση της άνω απόφασης εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 46524/4600/30-04-2014 απόφαση Περιφερειάρχη (ΦΕΚ 162/22-05-2014, τ. ΑΑΠΘ), με την οποία απαγορεύθηκε η έκδοση οικοδομικών αδειών εντός της ζώνης διέλευσης του έργου, η οποία ουδέποτε αμφισβητήθηκε, ούτε προσβλήθηκε ποτέ και από κανέναν ενώπιον του αρμοδίου Δικαστηρίου.
- Με την 26/2012-2017 ειδική πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου (ΦΕΚ 199/21.12.2017, τ. Α’) το έργο της οδού Σταύρου Νιάρχου χαρακτηρίσθηκε ως έργο γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας, που συγχρηματοδοτείται από κοινοτικό πρόγραμμα και στοχεύει στην ουσιώδη βελτίωση των υποδομών, της περιφερειακής ανάπτυξης και της επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας.
- Με έρεισμα την άνω ειδική πράξη εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 279/2018 απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Ιωαννίνων (Διαδικασία Απαλλοτριώσεων). Σημειώνεται ότι ούτε τη διαδικασία αυτή δεν αμφισβήτησε κανείς. Αντίθετα οι οψίμως διαμαρτυρόμενοι μέσω συνεντεύξεων κλπ συμμετείχαν με δικηγόρο για αύξηση της αποζημίωσής τους, εξασφαλίζοντας κατ’ αναλογία αξιοσημείωτη προσωρινή αποζημίωση.
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το ίδιο θέμα, πρόσθεσε μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Όλοι αυτοί (οι διαμαρτυρόμενοι) έχουν δηλαδή δεχθεί τις απαλλοτριώσεις και πώς θα γίνει το έργο. Έχει και ανάδοχο και θα γίνει. Και είναι έργο που το απαιτεί η τοπική κοινωνία και για αυτό είμαστε εδώ και θα είμαστε και αύριο, μόνο και μόνο για να λύνουμε θέματα της κοινωνίας και της Περιφέρειας Ηπείρου.
Συζητήσαμε και ακούσαμε τον καθένα που είχε παρατήρηση να κάνει. Για να κάνουμε ότι μπορούσαμε που δεν ήταν στην κεντρική φιλοσοφία του έργου, για να γίνουν μικροεπεμβάσεις οι οποίες βοηθάνε όλους, έφερε πίσω το έργο.
Από κει και πέρα ο καθένας στον τόπο του και στο έργο του. Το έργο θα γίνει για το καλό όλων, για το καλό των 20.000 κατοίκων που μετακινούνται καθημερινά σε αυτή τη διαδρομή και δεν έχει σχέση με το άλλο έργο στο λεκανοπέδιο το οποίο δεν δέχεται ποτέ τέτοια φόρτιση».