Sidebar

Δηλώσεις για τα μέτρα τα οποία υποχρεώνονται να εφαρμόσουν οι Περιφέρειες μετά την ψήφιση του Νόμου για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής, έκανε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Μεταξύ άλλων δήλωσε και τα εξής:

«Αποφασίσαμε και στην Εκτελεστική Επιτροπή, αλλά και στο Δ.Σ. της ΕΝ.ΠΕ. ότι εμείς είμαστε ένα όργανο αυτοδιοικητικό, το οποίο περιλαμβάνει τις 13 Περιφέρειες της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι τις αποφάσεις για το πώς θα δουλέψουμε, που θα επεμβούμε για να έχουμε οικονομία αυτούς τους δύσκολους καιρούς θα τις πάρουμε εμείς. Είπαμε στους αρμόδιους ότι μπορεί να μας ζητήσουν περικοπή δαπανών και 20 και 30 και 40%, το που όμως θα επεμβούμε θα το αποφασίσουμε εμείς. Και το λέμε αυτό προς όλες τις κατευθύνσεις γιατί αυτό σημαίνει αυτοδιοίκηση. Το λέει και ο όρος. Εμείς πιστεύουμε στην αυτοδιοίκηση. Δεν έχουμε καμία σχέση με το κεντρικό κράτος. Δεν μπορεί ένα κράτος που εδώ και λίγα χρόνια, όταν δημιουργούσε την αιρετή περιφέρεια, και έλεγε ότι εμείς θα έχουμε δικαιώματα μικρών πρωθυπουργών, να έρχεται τώρα και να διαλύει αυτό που ξεκίνησε να φτιάξει. Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Δύο εξουσίες στον ίδιο χώρο δεν χωρούν. Ή πιστεύουν στις αιρετές Περιφέρειες που δημιούργησαν, ή αν θέλουν να κρατήσουν με τη μορφή που έχουν σήμερα τις κρατικές οντότητες είναι δικό τους θέμα. Αλλά να μας το πουν ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν μας χρειάζονται. Εμείς ζητήσαμε να μη γίνει δεκτή η νομοθεσία.

Αντιπροσωπεία συναδέλφων συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Εδώ βλέπουμε και κάποια περίεργα πράγματα. Έχει ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο και δίδονται αυθαίρετες εξηγήσεις για το τι λέει αυτό που διαβάζουμε. Θεωρούμε ότι αυτό είναι δύο φορές απαξίωση και δεν είμαστε διατεθειμένοι ως Περιφερειάρχες να το δεχτούμε. Έστω και την τελευταία στιγμή να φερθούν σωστά σε ένα όργανο που είναι η μοναδική ελπίδα της Ελλάδας αυτή τη στιγμή».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Περιφερειάρχης, ανάμεσα στα άλλα, είπε και τα εξής:

«Δεν μπορεί τα συναρμόδια Υπουργεία να δείχνουν τέτοια εχθρικότητα προς το θεσμό μας. Δεν μπορεί να μιλάνε οριζόντια ποιοι πρέπει να φύγουν από δουλειές και ενώ δεν τις περιλαμβάνουν στο νόμο στέλνουν και εξηγήσεις, που είναι παρά τω νόμω. Πρέπει να καταλάβουν ότι με τη συνεργασία θα τους λέγαμε που θέλουμε την οικονομία και πως θα πορευθούμε. Αυτό δεν το επεδίωξαν και με τις αποφάσεις που πήραν, το μόνο που καταφέρνουν, είναι να διαλύουν το θεσμό».

Σχετικά με τις απολύσεις, ο Περιφερειάρχης δήλωσε:

«Τι δουλειά έχουν οι προσωποπαγείς θέσεις, με τις θέσεις που είναι στο οργανόγραμμα; Εμείς σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε τις οριζόντιες περικοπές στο προσωπικό μας. Έχουμε οργανωθεί, αφού κάναμε τεράστια οικονομία στο ελληνικό κράτος (ειδικά αφότου αναλάβαμε τη διαχείριση της ΔΕΣΕ, της ΔΕΚΕ, του Αναπτυξιακού Νόμου και άλλων πρωτοβουλιών), που δυστυχώς η κρατική Περιφέρεια ποτέ δεν είχε καταφέρει. Δεύτερον, έχουμε το δικαίωμα να έχουμε ότι έχει ένας Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να αποδιοργανώνουν τις υπηρεσίες μας. Έχουμε υπηρεσίες τις οποίες εκχώρησε ο «Καλλικράτης» και οποιαδήποτε αλλαγή όφειλαν να τη συζητήσουν μαζί μας. Καταλαβαίνουμε τη δυσκολία που περνάει το κράτος. Όμως, πρέπει να είμαστε συζητητές τέτοιοι, που θα δώσουμε λύσεις και όχι να αποφασίσουν κάποιοι, οι οποίοι ούτε την αυτοδιοίκηση γνωρίζουν, ούτε την προσφορά μας μέχρι σήμερα».

Συνεχίζοντας πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι κάποιοι υπουργοί είναι ανεπαρκείς. Εδώ που φτάσαμε δεν χωρούν παληκαρισμοί. Θα κάνουμε τα πρέποντα. Αλλά προτού φτάσουμε εκεί, θα αναλύσουμε τη νομοθεσία μέσα από τις νομικές υπηρεσίες. Θεωρώ ότι η νομοθεσία δεν έχει καμία σχέση με την Περιφέρεια Ηπείρου. Αλλά αυτά τα νομοθετήματα και οι επεξηγήσεις στους νόμους είναι εκ του πονηρού και απαράδεκτα, είναι από ανθρώπους που δεν ξέρω τι έχουν ζητήσει να ψηφίσει η Βουλή».

Τέλος ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και σε θέματα που αφορούν τα Δασαρχεία, λέγοντας τα εξής:

«Υπάρχουν κάποιες υπηρεσίες που μέσω του Συντάγματος δεν μπορούν ακόμα να περάσουν σε εμάς. Όμως την εποπτεία σε αυτές έπρεπε να την είχαμε εμείς. Παράδειγμα, από τα Δασαρχεία, ακούμε για λαθροϋλοτόμηση. Θεωρώ πως σε αυτή τη δύσκολη εποχή έπρεπε οι υπηρεσίες να εκπονούν ειδικές μελέτες σε κάθε Δήμο ή Τοπική Κοινότητα να κάνουν αραιώσεις στα δάση και να δίνουν ξύλα στους κατοίκους της περιοχής. Τα δάση θέλουν ειδική μέριμνα, την οποία δεν μπορείς να την αντιμετωπίσεις γραφειοκρατικά και χωρίς ψυχή. Ο κόσμος σήμερα έχει ανάγκη και το τελευταίο ξύλο. Γιατί να μην γίνουν έκτακτες καρπώσεις από αραιώσεις υποβαθμισμένων δασών; Όλα τα δάση πουρναριού στην περιοχή είναι υποβαθμισμένα. Βλέπουμε όμως ότι φωνάζουμε χωρίς αποτέλεσμα. Όλα αυτά μας δίνουν το δικαίωμα να λέμε: Τέρμα στην κρατική Αποκεντρωμένη Διοίκηση».