Το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Περιφέρειας Ηπείρου για τα επόμενα τρία χρόνια ψήφισε, σε εφαρμογή των διατάξεων του «Καλλικράτη», κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο στην χθεσινή του συνεδρίαση.
Το Επιχειρησιακό Σχέδιο, όπως τόνισαν τόσο ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, όσο και η εισηγήτρια Αντιπεριφερειάρχης κ. Τατιάνα Καλογιάννη είναι αποτέλεσμα ευρείας διαβούλευσης με τους φορείς και ιδιαίτερα με τους Δήμους της Ηπείρου.
Για την κατάρτιση του Επιχειρησιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Ηπείρου, υπήρξε συνεργασία της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού με την Εταιρεία «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε. – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ», καθώς και με όλες τις Διευθύνσεις της Περιφέρειας και τα Νομικά της Πρόσωπα.
Στον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό γίνεται αποτύπωση:
α) των συνεχιζόμενων έργων, τα οποία είναι ενταγμένα στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Ηπείρου και υλοποιούνται, και
β) των προτεινόμενων - νέων έργων, που είτε είναι δρομολογημένα, είτε είναι υπό διεκδίκηση από την Περιφέρεια Ηπείρου και τα οποία σχεδιάζει να υλοποιήσει η Περιφέρεια.
Στην καταγραφή των έργων συμπεριλαμβάνονται:
• έργα της Περιφέρειας Ηπείρου
• έργα των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων
• έργα άλλων φορέων που εκτελεί η Περιφέρεια Ηπείρου μέσω προγραμματικών συμβάσεων
• έργα της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Περιφέρειας Ηπείρου (ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.).
Η υλοποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού της Περιφέρειας, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό, από τη ροή των χρηματοδοτήσεων από το Κεντρικό Κράτος, προς τις Περιφέρειες, που βαίνουν συνεχώς μειούμενες και μάλιστα το 2011 οι Κ.Α.Π. έχουν μειωθεί κατά 40% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Στο ζήτημα των πόρων αναφέρθηκε η Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδια για θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, κ. Τατιάνα Καλογιάννη, στην αρχική της τοποθέτηση, υπογραμμίζοντας ότι «ο διαχρονικά στρεβλός τρόπος οικονομικής εξάρτησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Κεντρική Εξουσία, δυστυχώς δεν διορθώθηκε με τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη». Σε απλά ελληνικά, για την τοπική αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού, λεφτά δεν υπάρχουν».
Συνεχίζοντας η Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι η Περιφερειακή Αρχή οφείλει ενωμένη να διεκδικήσει δύο ουσιαστικής σημασίας ζητήματα που αφορούν: την απ’ ευθείας δυνατότητα ενίσχυσης από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των περιοχών με ειδικά διαρθρωτικά προβλήματα, όπως η Περιφέρεια Ηπείρου και την πρόβλεψη αυξημένων πόρων για υποδομές, τόσο για την τρέχουσα όσο και για την επόμενη προγραμματική περίοδο, δεδομένου ότι η Περιφέρειά μας υπολείπεται σημαντικά στον τομέα αυτό
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «σε μια κοινωνία με κρίση, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει, κάνουμε ο, τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τον κόσμο». Πρόσθεσε δε ότι η κατάρτιση του Επιχειρησιακού Σχεδίου, έγινε σε μια δύσκολη περίοδο, αφού «κανείς δεν ξέρει τι ξημερώνει αύριο», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε για να συμπληρώσει: «Θεωρώ ότι μας ενώνει η αγωνία για το αύριο. Έγινε διαβούλευση για να γίνει ένα πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει έργα της Περιφέρειας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και ότι είναι σε εκκρεμότητα. Θα γίνει αγώνας ώστε να βρεθούν πόροι για να το αξιοποιήσουμε».
Ο Περιφερειάρχης απάντησε και σε επιμέρους ζητήματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη η Ήπειρος και τα οποία υλοποιούνται από τα Υπουργεία, όπως η Ιόνια Οδός και η Ε-65, τονίζοντας ότι πρέπει να ολοκληρωθούν χωρίς μείωση του φυσικού αντικειμένου, όπως ακούγεται για τον δεύτερο οδικό άξονα.
Στην καταληκτική της τοποθέτηση η Αντιπεριφερειάρχης κ. Τ. Καλογιάννη, και απαντώντας στην κριτική των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης τόνισε: «Σε κάθε περίπτωση ήμασταν ανοικτοί σε ορθολογικές και τεκμηριωμένες προτάσεις και απορώ, ενώ ισχυριζόσαστε από την αρχή του έτους, ότι έχετε έτοιμες τις προτάσεις, σήμερα δεν αντελήφθηκα και δεν άκουσα καμία εξ αυτών».