Sidebar

 

 

Η  παραχώρηση κατά χρήση του Δασικού Χωριού «ΚΕΔΡΟΣ» Καταρράκτη Κεντρικών Τζουμέρκων στην Περιφέρεια Ηπείρου για 15 χρόνια με δυνατότητα παράτασης για άλλα πέντε, ανακοινώθηκε σήμερα σε συνάντηση που είχαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεώργιο Αμυρά.

Η παραχώρηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έγινε μετά από αίτημα που υπέβαλλε η Περιφέρεια Ηπείρου, με σκοπό την επισκευή και συντήρηση του Δασικού Χωριού και τη λειτουργία του για παροχή διευκολύνσεων για αναψυχή και υπηρεσιών για περιβαλλοντική εκπαίδευση και ενημέρωση των επισκεπτών στις ιδιαίτερες αξίες του δάσους και του φυσικού περιβάλλοντος.

Η Περιφέρεια ανέλαβε την υποχρέωση να αποκαταστήσει τις φθορές και να ολοκληρώσει τα έργα και τις εργασίες επισκευής, συντήρησης και ανακαίνισης του Δασικού Χωριού, μετά από μελέτη που θα εκπονήσουν οι Υπηρεσίες της.

Μετά τη συνάντηση ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Αμυράς δήλωσε τα εξής:   «Η φυσική ομορφιά των Τζουμέρκων είναι μοναδική. Το δασικό χωριό μπορεί να γίνει ένας πόλος τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, να στηρίξει την τοπική οικονομία και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Συνεργαζόμαστε με την Περιφέρεια Ηπείρου αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία και δυνατότητα προώθησης του ήπιου και βιώσιμου τουρισμού στον τόπο μας, την Ήπειρο, που έχει όλες τις προϋποθέσεις να ανέβει ψηλά».

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλεξάνδρος  Καχριμάνης, δήλωσε: «Έχουμε αρκετό καιρό που συζητάμε με τον κ. Υφυπουργό για θέματα της Ηπείρου, και ένα θέμα που κι αυτός ήθελε να δώσει λύση και ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων το ίδιο, δηλώνοντας  ότι αδυνατεί, είναι το Δασικό Χωριό Καταρράκτη του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων Άρτας, το οποίο παίζει σπουδαίο ρόλο στην περιοχή.  Μετά από πολλή σκέψη και περίσκεψη  ότι αυτό αλλάζει τα δεδομένα και θα είναι πόλος έλξης σε μια ειδυλλιακή περιοχή, όπως είναι  αυτή των Κεντρικών Τζουμέρκων, τελικά συμφωνήσαμε να αναλάβουμε το χώρο για 15 χρόνια και σε έναν χρόνο μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης θα εκπονήσουμε τη μελέτη, καθώς οι παρεμβάσεις που απαιτούνται δεν θα είναι απλό «μπάλωμα». Αρχικά είχε γίνει με άλλα κριτήρια, ενώ σήμερα είναι άλλα, με πρώτο την ενεργειακή απόδοση ενός κτηρίου. Όλα πρέπει να αλλάξουν, να δούμε τι υπάρχει χρήσιμο και τι όχι, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται μια ενδελεχή απασχόληση και μια μελέτη της «εποχής του 2030».  Κύριε Υπουργέ θέλω να σας ευχαριστήσω και για αυτό το θέμα και για άλλα τοπικά που λύνουμε και να ξέρετε ότι γράφετε το όνομά σας, ότι μετά από τόσα χρόνια απραγίας,  σε αυτό το δασικό χωριό θα δοθεί μια σωστή κατεύθυνση που θα  τη δώσουμε μαζί και θα τη δώσουμε ηπειρώτικα».