Sidebar

 

Η έμπρακτη και ουσιαστική συμβολή της Περιφέρειας Ηπείρου στη βελτίωση των υποδομών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού αναδείχθηκε κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που έγινε τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021.

Πέραν αυτής,  όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης υπάρχουν σε εξέλιξη διαδικασίες με διασφαλισμένες πιστώσεις για περαιτέρω ενίσχυση των πέντε νοσοκομείων της Ηπείρου, με πόρους που εξασφαλίστηκαν μέσω του προγράμματος Interreg Ελλάδα – Ιταλία και επιπλέον  570.000 ευρώ από πόρους της Περιφέρειας για το νοσοκομείο Πρέβεζας.

Όπως εξήγησε μετά από επιμονή της Περιφέρειας αυξήθηκε το διαθέσιμο ποσό από το Interreg – που αρχικά ήταν 1.150.000 ευρώ μόνο για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο που είναι νοσοκομείο αναφοράς- σε 1.900.000 ευρώ και έτσι διατίθενται χρήματα – μέσω προγραμματικών συμβάσεων – σε όλα τα νοσοκομεία της Ηπείρου («Χατζηκώστα» 170.000 ευρώ, Φιλιατών 170.000 ευρώ, Άρτας 150.000 ευρώ, Πρέβεζας 150.000 ευρώ) και στο Πανεπιστημιακό 1.260.000 ευρώ. Επίσης- συνέχισε- στο Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020»  υπάρχει πρόβλεψη διάθεσης 10 εκ. ευρώ για τα νοσοκομεία, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει σε καμία ενέργεια για την αξιοποίησή τους από τη Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου Υγείας. 

Ακόμη  ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στη δημιουργία του Εμβολιαστικού Κέντρου Ιωαννίνων, που ήταν ένα κτίριο «ντροπή» και έγινε αγώνας για να λειτουργήσει. «Εμείς κάναμε την Υποδομή, το Υπουργείο Υγείας τα υπόλοιπα» ανέφερε, θυμίζοντας επίσης ότι η Περιφέρεια ανέλαβε και τη μεταφορά προς και από νοσοκομεία πολιτών για διαγνωστικούς ελέγχους προκειμένου να μην επιβαρύνεται το ΕΚΑΒ.

«Η  Περιφέρεια Ηπείρου έκανε αυτά, που δεν έκανε καμιά άλλη περιφέρεια της χώρας» για την ενίσχυση των δομών δημόσιας υγείας, τόνισε καταληκτικά ο Περιφερειάρχης.

Η Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδια για θέματα Υγείας κ. Αγνή Νάκου – Δασούλα αναφέρθηκε στις δράσεις και της πρωτοβουλίες της Περιφέρειας από την αρχή της πανδημίας.

Σε αυτές,  μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

·         η προμήθεια και η τοποθέτηση κοντέινερ στα νοσοκομεία ώστε να γίνονται οι δειγματοληψίες στα νοσοκομεία, επτά εκ των οποίων τοποθετήθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

·         η δημιουργία θαλάμων αρνητικής πίεσης στα δύο νοσοκομεία,

·          η προμήθεια ανάλυσης μοριακού ελέγχου των δειγμάτων, από τα πρώτα στην Ελλάδα.

·         Η διάθεση αναλώσιμων υλικών στο πρώτο στάδιο της πανδημίας σε νοσοκομεία Κέντρα Υγείας κ.α.

«Η Περιφέρεια είναι παρούσα σε ο, τι της ζητηθεί», υπογράμμισε η κ. Νάκου- Δασούλα, ενώ αναφερόμενη σε ζητήματα στελέχωσης σημείωσε πώς αυτά δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, αλλά του κεντρικού κράτους.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής της η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, αναφέρθηκε στη συνδρομή της Περιφέρειας Ηπείρου στους εμβολιασμούς κατ΄ οίκον που γίνεται σε συνεργασία με την 6η ΥΠΕ, τα Κέντρα Υγείας και τους κατά τόπους Δήμους, προαναγγέλλοντας ότι αυτοί θα συνεχιστούν ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές της Ηπείρου.

Εκτενή και αναλυτική αναφορά για τη συνδρομή της Περιφέρειας στα νοσοκομεία Άρτας, Πρέβεζας και Φιλιατών έκαναν οι Αντιπεριφερειάρχες των Π.Ε.

Ειδικότερα ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου, ανέφερε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου διέθεσε μέχρι τώρα 103.000 ευρώ και 35.000 ευρώ αντίστοιχα για εξοπλισμό, φορητό ακτινολογικό μηχάνημα, αναπνευστήρες, μόνιτορ παρακολούθησης ζωτικών χώρων, τροχήλατη αναρρόφηση, υλικά πρόληψης λοιμώξεων, οικίσκο λοιμωδών. εμβολιαστικό κέντρο τεσσάρων γραμμών. Επιπλέον διατέθηκαν  570.000 ευρώ για τουαλέτες στους θαλάμους και εκσυγχρονισμό άλλων χώρων.

 Ο κ. Ιωάννου, πρόσθεσε, ότι βασική επιδίωξη παραμένει η ανέγερση νέου νοσοκομείου, για την οποία έχουν γίνει σημαντικές ενέργειες. «Περιμένουμε τον νέο χάρτη υγείας και αν δεν υπάρχει πρόβλεψη για νέο νοσοκομείο, έχουμε πλάνο b που προβλέπει εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος», ανέφερε.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας Βασίλης Ψαθάς, υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια ήταν από την πρώτη στιγμή δίπλα στο νοσοκομείο Άρτας, αρχικά διαθέτοντας το απαραίτητο υγειονομικό υλικό και στη συνέχεια εξοπλισμό. Ανέφερε επίσης ότι με πρόσφατη απόφαση της Ο.Ε. θα γίνει προμήθεια κοντέινερ για τους ελέγχους του ΕΟΔΥ, ενώ υπάρχει πρόθεση της Περιφέρειας να διαθέσει ένα ασθενοφόρο για τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας Βουργαρελίου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη διαχρονική προσφορά της Περιφέρειας στη βελτίωση των υποδομών Δημόσιας Υγείας, όπως είναι η ολοκλήρωση του Τ.Ε.Π. Ηγουμενίτσας. «Είχε λεηλατηθεί, ολοκληρώθηκε από την Περιφέρεια και σήμερα λειτουργεί κανονικά», είπε, προσθέτοντας ότι επισκευάζονται οχήματα του ΕΚΑΒ,  ότι έχουν διατεθεί στο νοσοκομείο Φιλιατών 180.00 ευρώ για αναλώσιμα- εξοπλισμό, έχει κατασκευαστεί η πρόσβαση προς το νοσοκομείο και δημοπρατήθηκε κόμβος εισόδου, έγινε η σύνδεση του ΤΕΠ με το αποχετευτικό δίκτυο, ενώ επιπλέον η Π.Ε. έχει αναλάβει τη μεταφορά στα Γιάννενα των δειγμάτων για μοριακό έλεγχο.