Δηλώσεις Περιφερειάρχη για τους διευρωπαϊκούς
οδικούς άξονες της Ηπείρου
Στις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην κατασκευή των διευρωπαϊκών οδικών αξόνων που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείο Υποδομών αναφέρθηκε σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος ενημέρωσε και για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι διαδικασίες για τον οδικό άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά.
Ειδικότερα για το τμήμα Ηγουμενίτσα- Μαυρομάτι, είπε ότι το μόνο που γνωρίζει η Περιφέρεια είναι ότι η μελέτη έχει ανατεθεί στην Εγνατία Οδός Α.Ε. Για το τμήμα Πλαταριά- Ηγουμενίτσα, μετά τις αντιδράσεις που είχαν σημειωθεί στο παρελθόν από κατοίκους, το Υπουργείο δεν έχει ασχοληθεί εκ νέου και τη μελέτη θα αναλάβει η Περιφέρεια, ενώ για τη μελέτη του τμήματος Μεσοπόταμος- Πάργα δεν έχει υπάρξει ακόμη απάντηση στο αίτημα της Περιφέρειας για παράδοση της μελέτης, προκειμένου στη συνέχεια να εξετάσει τη δυνατότητα ένταξής της σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Για την οδική σύνδεση της Ιόνιας οδού με το Ζέφυρο Πρέβεζας, ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε «κοροϊδία» τη νέα παράταση που δόθηκε στο μελετητή και τη μη παράδοση της μελέτης στην Περιφέρεια, την οποία είχε ζητήσει κατ΄ επανάληψη για να την ωριμάσει.
Ειδικότερα για το τμήμα Ιωάννινα- Κακαβιά, (για το οποίο το Υπουργείο Υποδομών είχε αποδεχθεί το αίτημα της Περιφέρειας και της έχει παραδώσει προς ωρίμανση τη μελέτη) ο Περιφερειάρχης ανέφερε μεταξύ άλλων, πως οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν διαμορφώσει δύο προτάσεις: Μια για τρίιχνο δρόμο και μία με τετράιχνο μέχρι Καλπάκι και τρίιχνο μέχρι την Κακαβιά, και αυτό με τη λογική ότι υπάρχουν ¨ευρωπαϊκές” φωνές που λένε ότι δεν δεχθούν δρόμο με τετράιχνη διατομή. Ο Περιφερειάρχης συνεχίζοντας, είπε ότι για να μειωθεί το κόστος, έχουν προβλεφθεί δανειοθάλαμοι κατά μήκος του δρόμου.
Αναφερόμενος σε τεχνικά και οικονομικά στοιχεία, εξήγησε πως για το τμήμα Καλπάκι – Κακαβιά έχουν σχεδιαστεί όλοι οι απαιτούμενοι ανισόπεδοι κόμβοι και το κόστος ανέρχεται σε 65 εκ. ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος φτάνει το 350 εκ. ευρώ. « Σε συζήτηση που είχα με τον Γ.Γ. του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Σκάλκο, μου είπε πως το υπουργείο είναι έτοιμο να στηρίξει αυτόν τον δρόμο, καθόσον αυτή είναι και η γνώμη του Πρωθυπουργού. Εμείς έχουμε παραδώσει εδώ και δύο μήνες προς έλεγχο την μελέτη Ιωάννινα-Κακαβιά και περιμένουμε. Το σίγουρο είναι ότι την εποχή που προωθούνταν τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα, προτού να μπουν άλλοι συντελεστές κόστους-οφέλους από πλευράς κίνησης σε αυτούς τους δρόμους, δεν έγιναν οι ανάλογες ενέργειες από το Υπουργείο Υποδομών. Και μιλάω για την πενταετία Σπίρτζη, 0 οποίος, δυστυχώς, μέχρι την ημέρα που έφυγε, δεν έλεγε ποτέ την αλήθεια».
Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης είπε, ότι «Η Περιφέρεια Ηπείρου ζητά να γίνει μια σύσκεψη, όπως πρωτοέγινε με τον Πρόεδρο της Βουλής (κ. Κ. Τασούλα) που έχει θεσμικό ρόλο. Να μαζευτούμε εκεί όλοι και να παρθούν οι τελικές αποφάσεις. Δεν μπορούμε να περιμένουμε. Γιατί τώρα γίνεται ο προγραμματισμός για το 2021-2027 και από το Υπουργείο και από εμάς. Να δούμε τι θα κάνουμε στα λίγα χρήματα που έχουμε στις Υποδομές».
Ο Περιφερειάρχης ανέφερε επίσης ότι μετά από έγγραφό του προς την Ε.Ε. , η Επίτροπος Μεταφορών Αντίνα Βαλεάν, απάντησε ότι η Επιτροπή δεν είναι αρνητική για το έργο και παραπέμπει στην Ελληνική Κυβέρνηση για τη χρηματοδότησή του.
Να σταματήσουν οι παράνομες χρηματοδοτήσεις μέσω ΟΣΔΕ
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης αναφέρθηκε επίσης στη συμμετοχή του σε σύσκεψη που έγινε την Τετάρτη βράδυ στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αντικείμενο την εκκαθάριση του ζητήματος που αναδεικνύεται με δηλώσεις εκτάσεων στο ΟΣΔΕ.
«Το Υπουργείο- ανέφερε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης- άρχισε να βρίσκει δηλώσεις ΟΣΔΕ που δεν δικαιούνται να λάβουν χρήματα. Η διαδικασία αυτή στηρίζεται στο ΦΕΚ 1337/2 Ιουλίου 2015 (άρθρο 1, παράγραφοι Δ, Ε) διατάξεις του οποίου “βάζουν πολύ νερό”. Άνθρωποι ξένοι προς τη κτηνοτροφία και τη γεωργία έχουν σφετεριστεί το εθνικό απόθεμα. Αυτό φάνηκε από to 2017 μέχρι και το 2020. Κερδίζοντας στην Ήπειρο, τα επί πλέον 2,5 εκ στρέμματα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο οποίο ήμασταν από αυτούς που θέσαμε το ζήτημα ένταξης των ορεινών βοσκοτόπων - θεωρώ ότι όλες οι περιοχές της Ελλάδος είναι αυτάρκεις και από εκεί μπάζει η τεχνική λύση και δεν χρειάζεται ο τεχνικός σύμβουλος».
Συνεχίζοντας ο Περιφερειάρχης είπε ότι ανέπτυξε τις προτάσεις του στον Υπουργό και συμφωνήθηκε να υπάρξει νέα συνάντηση. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο ΥΠΑΑ, όπως πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης, φάνηκε στην πράξη ότι «αυτοί οι κύριοι που ανέλαβαν εργολαβικά ως μελετητές να φτιάξουν τους δασικούς χάρτες, έχουν εκτάσεις που πληρώνονται μέσω ΟΣΔΕ σε περιοχές όπως ο Γράμμος και μάλιστα ιδιωτικές. Είναι μέγα σκάνδαλο, που φαίνεται να έχει επωασθεί από το νόμο του 2015, από όσους εμπλέκονται με τους δασικούς χάρτες και τους τεχνικούς συμβούλους και ζήτησα από τον Υπουργό να σταματήσουν οι πληρωμές σύμφωνα με τις διατάξεις του ανωτέρω ΦΕΚ, κάτι το οποίο και έπραξε». Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης εκτίμησε ότι με «τέτοιες ενέργειες οι δασικοί χάρτες είναι στον αέρα» και συμπλήρωσε ότι θα ζητήσει από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Γ. Αμυρά να ξεκινήσουν όλα από την αρχή.
Διασταυρώσεις για να προστατευθούν τα ΠΟΠ προϊόντα
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στο νέο περιστατικό παραπομπής επιχείρησης για παρατυπίες στην παραγωγή φέτας Π.Ο.Π. που ανακοίνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επικεντρώνοντας στις δυσμενείς εξελίξεις που δρομολογήθηκαν στην αγορά γάλακτος με νομοθετικές πρωτοβουλίες της διετίας 2016-2017. Την περίοδο αυτή – όπως είπε- καταργήθηκε το φρέσκο γάλα, θεσμοθετήθηκε η παραγωγή «ελληνικού» γιαουρτιού από σκόνη ή κρέμα γάλακτος και επετράπη η διακίνηση κίτρινων τυριών που εμφανίζονται ως ελληνικά, αλλά παράγονται σε χώρες του εξωτερικού. «Για τη φέτα έσκασε και δεύτερη επιχείρηση στα Τρίκαλα. Όπως μας είπε ο Υπουργός ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ έχει να εξετάσει 2.000 παλιότερες περιπτώσεις, με τα πρόστιμα σύμφωνα με την προηγούμενη νομοθεσία να είναι μέχρι 10.000 ευρώ. Για να λυθεί οριστικά το θέμα ζήτησα να γίνονται διασταυρώσεις και καταγραφή όλων των εισαγωγών και πωλήσεων στο μητρώο “Άρτεμις” του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ. Δεν μπορεί να γίνει τίποτε άλλο για να αντιμετωπιστούν οι αλχημείες της πρώην ΚΥΑ», κατέληξε.
Οι νέοι διαγωνισμοί οδοφωτισμού
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στους νέους διαγωνισμούς για τον οδοφωτισμό στους Δήμους Πρέβεζας και Ιωαννίνων. «Και στην Πρέβεζα η μελέτη είχε γίνει κατά την προηγούμενη θητεία της Περιφερειακής Αρχής και με τα ίδια πρότυπα είχε γίνει και η μελέτη για το Δήμο Ιωαννιτών» τόνισε ο Περιφερειάρχης για να προσθέσει ότι « τις νέες διακηρύξεις τις έχουμε δείξει στην Ανεξάρτητη Αρχή που εξέτασε τις εντάσεις, γιατί θεωρούμε ότι έπρεπε να διασφαλίσουμε τους δημότες και μετά το αποτέλεσμα. Οι πρώτες διακηρύξεις περιλάμβαναν σχεδόν ο, τι ίσχυε σε όλη την Ελλάδα, σήμερα είναι πιο σφιχτές και το αποτέλεσμα θα είναι πολύ θετικό για τους Δήμους».
Παράρτημα Βιοϊατρικών Ερευνών στα Ιωάννινα
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και στην κατασκευή παραρτήματος στα Ιωάννινα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας που εδρεύει στην Κρήτη. «Έχω μια επαφή με το Ι.Τ.Ε. το οποίο έχει εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης με 12 εκ. ευρώ την ίδρυση παραρτήματος Βιοιατρικών Ερευνών σε χώρο απέναντι από το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας. Βλέπω ευρύτερα ότι με το Πάρκο, με το Παράρτημα του ΙΤΕ και με άλλες πρωτοβουλίες μπορεί να γίνει μια Silikon Valley στην περιοχή, η οποία θα μπορεί να αναπτύξει κι άλλες πρωτοβουλίες και ενέργειες δημιουργώντας θέσεις εργασίας και σε αυτό βοηθάει και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με το επιστημονικό του δυναμικό».